Ο αντάρτης που μετέφερε τα ιταλικά όπλα από το Λευκαντί της Εύβοιας στην αποθήκη της Πύλης αφηγείται:
Ο Νίκος Παπανικολάου-Αλέξανδρος είναι ένας από τους πρώτους αντάρτες του Ορέστη. Δημόσιος υπάλληλος και μέλος του ΚΚΕ, αναγκάστηκε να βγει στο βουνό όταν οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά των κατακτητών πήραν μορφή εξέγερσης και η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε. Μανιώδης κυνηγός, εκείνος ο άνθρωπος της πόλης, κατάφερε να προσαρμοστεί στις σκληρές συνθήκες του αντάρτικου της ΑττικοΒοιωτίας και μάλιστα να διαπρέψει.
Σίγουρα η μέγιστη συνεισφορά του ήταν αυτή η μεταφορά των ιταλικών όπλων από την Εύβοια στα Δερβενοχώρια. Φορτίο πενήντα(50) μουλαριών, σχεδόν δέκα τόνοι, πέρασε τη θάλασσα του νότιου Ευβοϊκού, φορτώθηκε και προωθήθηκε στα Δερβενοχώρια εν μια νυκτί περνώντας από πολύ επικίνδυνα μονοπάτια κοντά σε φυλασσόμενα σημεία όπως το Σχηματάρι, ο σταθμός της Οινόης, το αεροδρόμιο Τανάγρας, τα φυλάκια των σιδηροδρομικών γραμμών.
Χωρίς αυτά τα όπλα, στο συγκεκριμένο σημείο τη συγκεκριμένη στιγμή, οι Πυλιώτες, όσο κι αν ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να πολεμήσουν. Ας αποδώσουμε, λοιπόν, στο Νίκο Παπανικολάου τις αναλογούσες τιμές.
Τιμές επίσης πρέπει να αποδοθούν και στο 7ο ανεξάρτητο τάγμα Ευβαίας και στον καπετάνιο του Όθρυ, που κατάφερε να αποσπάσει από τους Ιταλούς μια τόσο μεγάλη ποσότητα οπλισμού, να τη διαφυλάξει και να την προωθήσει με τον κατάλληλο τρόπο.
Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι ο αφοπλισμός των Ιταλών και η εξασφάλιση του οπλισμού τους δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση και, κυρίως, δεν ήταν αυτονόητη. Αν δεν υπήρχαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ και όπου δεν υπήρχαν ή δεν έδρασαν με τον κατάλληλο τρόπο, οι Ιταλοί δεν αφοπλίστηκαν, τμήματά τους πέρασαν στις διαταγές των Γερμανών κι ο οπλισμός δεν έπεσε σε φίλια χέρια. Ξέροντας τη σημασία όλων αυτών, ο στρατηγός Ουίλσον του ΣΜΑ, είχε δώσει σαφή διαταγή στα Ιταλικά στρατεύματα, που βρίσκονταν πλέον υπό καθεστώς παράδοσης, να παραδίδονται και να παραδίδουν τα όπλα στον ΕΛΑΣ, αναγνωρισμένο από τους Άγγλους στρατό επί ελληνικού εδάφους και τμήμα των δυνάμεων του ΣΜΑ από τον Ιούλιο του '43.
Παραθέτουμε το σχετικό με τη Μάχη της Πύλης απόσπασμα του σπάνιου και δυσεύρετου βιβλίου του Ν. Παπανικολάου-Αλέξανδρου,
1940-1944-Μεταξύ μας-εικόνες από την αντίσταση, επιμέλεια Νίκος Μάργαρης, Αθήνα 1985