Στον "Ορέστη" τεκμηριώνουμε ότι, μεγάλο, το μεγαλύτερο, μέρος της υπαίθρου εγκαταλείπεται, ήδη από τον Οκτώβριο του1942, από τους Ιταλο-Γερμανούς, καθώς συμπτύσσονται τα τμήματά τους, μαζί με τη Χωροφυλακή, στις πόλεις και σε κάποια οχυρά σημεία, σε στρατόπεδα και τη σιδηροδρομική γραμμή.
Εκ των πραγμάτων, οι περιοχές αυτές χρειάζονται "επιτήρηση". Οι κατακτητές χρειάζονται απεγνωσμένα πληροφορίες για τις κινήσεις των ανταρτών, για τον τρόπο που εφοδιάζονται, για τους ανθρώπους που τους βοηθάνε και τους στηρίζουν.
Οι κοινωνίες όμως, δεν είναι, ειδικά τον πρώτο καιρό και μέχρι το αντι-ΕΑΜ σύμφωνο (Οκτώβριος 1943), πρόθυμες να συνεργαστούν.
Έτσι, και ενώ η Ιταλία παραπαίει και ο στρατός της εκφυλίζεται, οι Γερμανοί αναλαμβάνουν τη στρατιωτική διοίκηση της Βοιωτίας ΠΡΙΝ συνθηκολογήσει ο Μπαντόλιο.
Γιατί το κάνουν αυτό;
Διότι ο ΕΛΑΣ ισχυροποιείται, μαζικοποιείται, και η αναγνώρισή του από το ΣΜΑ ως ελληνικού στρατού επί ελληνικού εδάφους (αυτό είναι η υπαγωγή του στο ΣΜΑ), προαναγγέλλει ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίησή του.
Στις 19 Αυγούστου 1943, στη Θήβα, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής το λέει καθαρά στους κοινοτάρχες. Δεν μπορούν να ανεχθούν τη δράση του ΕΛΑΣ κατά των τμημάτων τους! (σελ. 310)
Εκεί, εκείνη την ημέρα, προσδιορίζεται και ο ρόλος των 7μελών επιτροπών παρακολούθησης!
Απαρτίζονται από την 3μελή διοικούσα επιτροπή της κάθε κοινότητας και τους επιφανείς πολίτες. Ήτοι, τον γιατρό, τον δάσκαλο, τον κτηματία, τον έμπορο κλπ. Επειδή δε δεν τους έχουν πλήρη εμπιστοσύνη, τους φοβερίζουν με συνέπειες τρομερές, για τους ίδιους και τους οικείους τους. Μέσα στις φοβέρες αυτές είναι και η δήλωση ότι, εκτός από τις επιτροπές υπάρχουν κι άλλα άτομα που επιτηρούν τους παρακολουθούντες και ανάλογα αναφέρουν στη Μυστική Αστυνομία.
Από τις Επιτροπές αυτές έχουμε πλήθος σημειωμάτων. Με τις υπογραφές τους! Κάποιες μάλιστα είναι και πολύ πρόθυμες και πολύ επιμελείς.
Βέβαια, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, δεν είναι όλοι αυτοί εντελώς προσκυνημένοι. Όπως, πχ, ο δήμαρχος της Αταλάντης, ο οποίος φιλοξενεί τον Ορέστη, τέλη Μαρτίου 1944, και δέχεται από αυτόν οδηγίες να το αναφέρει στους Γερμανούς με χρονοκαθυστέρηση 24 ωρών. Πράγμα που γίνεται και η διαπεραίωσή του στην Εύβοια ολοκληρώνεται με ασφάλεια...
Αν θέλετε να διαβάσετε κάμποσα από αυτά τα σημειώματα κατασκοπείας των Ελλήνων κατά των Ελλήνων και υπέρ των Γερμανών δείτε τον ειδικό αφιέρωμα στο Παράρτημα του Β΄ Μέρους σελίδα 791...