Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Χάρτης Αττικής, Βοιωτίας, Μεγαρίδας, Κορινθίας, Φωκίδας, Λοκρίδας 1650


Ο τίτλος του χάρτη


Γιώργος Μιλτ. Σαλεμής


Οι χάρτες της εποχής αυτής είναι δύο ειδών. Εκείνοι που αναπαριστούν την πραγματικότητα των ελληνικών εδαφών και εκείνοι που αναπαριστούν την αντίληψη των "Ευρωπαίων" για την Ελλάδα, του Έλληνες, τον Μεγάλο Ελληνικό Πολιτισμό.  

Η πρώτη κατηγορία χαρτών είναι οι πλέον διαφωτιστικοί και είναι, φευ, οι λιγότεροι. 

Η δεύτερη κατηγορία χαρτών είναι οι πλέον φωταδιστικοί και είναι οι περισσότεροι. Δεν πρόκειται για την απεικόνιση της Ελλάδας υπό κλίματα αλλά πρόκειται για την "Ευρωπαιϊκή" αντίληψη για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον Πολιτισμό τους, υπό κλίμακα και σε δύο διαστάσεις. Λείπει μονίμως η τρίτη και η διάσταση του ενεστώτος χρόνου. Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να ξέρουν πού ήταν τα αρχαία. Πρόκειται για τους πρώτους "τουρίστες", με  τη μορφή "περιηγητών", πρακτόρων, φιλελλήνων κλπ. Όπως οι σημερινοί Άγγλοι θέλουν να ξέρουν πού είναι το "Φαληράκι" της Ρόδο και ο Λαγανάς της Ζακύνθου, τότε θέλανε να ξέρουν πού είναι η Θήβα, η Αθήνα και, γιατί όχι;, η Τανάγρα, η Ανθηδώνα και ο...τύμβος του Σαλγανέα. 

Γι' αυτό και πέρα από τα σωστά ή τα λάθη στην απεικόνιση του τοπίου, σπάνια θα βρει κανείς σύγχρονα με τον χαρτογράφο τοπωνύμια, ονόματα πόλεων, χωριών κλπ. Όλα είναι στην "αρχαία" του μετάφραση. Έτσι η Τανάγρα, το 1650 μΧ, απεικονίζεται σαν να είναι ζωντανή πολιτεία στη σμίξη δύο ποταμών..του Ασωπού και του Θερμόδωνα, του δικού μας Λάρη! 
Πράγμα, βέβαια, που δε καθιστά το ταξίδι μας στους χρόνους αυτούς λιγότερο ενδιαφέρον και για τούτο και δημοσιεύουμε τον παρακάτω χάρτη.



Η νότια πλευρά της Στερεάς μαζί με του δυο κόλπους της, τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό



Λεπτομέρεια με την περιοχή της Ταναγραϊκής: Ενδιαφέρον είναι ότι δίπλα στον Ωρωπό αναφέρεται η "Γραία", η αρχαϊκή ονομασία της Τανάγρας. Πράγματι, ο Ωρωπός ανήκε τότε στην Γραία και ήταν ένα από τα επήνιά της. Το άλλο είναι το Δήλιον. 



          

Φωκίδα, Δαυλίδα, Θεσπιές, Αλίαρτος...



Λεπτομέρεια όπου μπορεί κανείς να "διακρίνει" τα "Μακρά τείχη" της Αθήνας



Λεπτομέρεια με τον Ισθμό της  Κορίνθου, την Ακροκόρινθο, τη Σαλαμίνα



Μια πολύ ωραία λεπτομέρεια με τη Λίμνη της Κωπαΐδας



Λεπτομέρεια με την υπογραφή του χαρτογράφου

Ενισχύστε την έρευνα και τη διάδοση της Ιστορίας της μικρής πατρίδας

Οι τελευταίες αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου