Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Καλά νέα από «Το Αντάρτικο στην Αττική»: Νέα έκδοση βελτιωμένη! (Προδημοσίευση Α' μέρος)

Το Αντάρτικο στην Αττική 

του Νικήτα- Γιώργη Μπουτσίνη, 

επανακυκλοφορεί σε νέα βελτιωμένη έκδοση 

από τις εκδόσεις «Άνω τελεία»




Σήμερα, στο Νυν & Αεί, παραθέτουμε απόσπασμα από το σημείωμα του εκδότη, το οποίο αναφέρεται στο ιστορικό της πρώτης έκδοσης και στα στοιχεία της δεύτερης. Στη συνέχεια, θα βρείτε το Α΄ μέρος προδημοσίευσης που ευγενώς μας παραχώρησε ο εκδοτικός οίκος. 
Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα το ότι νέοι άνθρωποι τολμούν εκδοτικές προσπάθειες με θέμα τους την ιστορία της Αντίστασης...

Συντελεστές της τρέχουσας έκδοσης: 
Δημιουργική επιμέλεια κειμένου, σχόλια, παραπομπές Παναγιώτης Μπότσης
Σύμβουλοι επιμέλειας Άννα Κοντοθανάση Γιάννης Τσουμπακόπουλος
Ορθογραφικός - συντακτικός έλεγχος Πάνος Κάλλαμιν
Ηλεκτρονική στοιχειοθεσία Άνω Τελεία





 Ο Γιώργος Μπουτσίνης, ο καπεταν-Νικήτας του Ι/34, έχει πρόσφατα επαναπατριστεί από τις λαϊκές δημοκρατίες και παρουσιάζει γεγονότα και πρόσωπα του αντάρτικου με πολύτιμες λεπτομέρειες, καταθέτοντας πάντα ευθαρσώς την προσωπική του αξιολόγηση. Για όσα ήταν απών ή δεν είναι βέβαιος, χρησιμοποιεί συνήθως χωρία από το εμβληματικό Γερμανοί, Κατοχή, Αντίσταση του Φοίβου Γρηγοριάδη, καθώς και από το προ εικοσαετίας δημοσιευμένο στον αθηναϊκό τύπο χρονικό του Ανδρέα Μούντριχα, τον οποίο θεωρεί εν γένει αξιόπιστο αφηγητή παρά τη μεταπολεμική στροφή του προς τη Δεξιά και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Άλλοτε αξιοποιεί μαρτυρίες συναγωνιστών που ζήτησε ο ίδιος εν όψει της έκδοσης, και τις ακόμα ακυκλοφόρητες αναμνήσεις του στενού του φίλου Νίκου Παπανικολάου. Όλες αυτές οι πηγές δεν είναι απλά γεμίσματα· ολοκληρώνουν την αφήγηση, ο συγγραφέας κάνει διάλογο μαζί τους, συχνά τις χρησιμοποιεί αντιπαραθετικά μεταξύ τους για να αναδείξει διαφορετικές εκτιμήσεις και κίνητρα.



Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1979 σε επιμέλεια Νίκου Παπανικολάου, αυτοέκδοση του συγγραφέα και εμπορική διανομή από τις Εκδ. Νεόκοσμος των Φοίβου και Σόλωνα Γρηγοριάδη. Γνωρίζουμε πως ο συγγραφέας δούλευε τη β' έκδοση στις αρχές της δεκαετίας του ’80, διορθωμένη και συμπληρωμένη με την περίοδο από τη Βάρκιζα έως την έναρξη του Εμφυλίου, αλλά δεν πρόλαβε.



Επιλέξαμε η επανέκδοση να γίνει αφενός σε δύο τόμους, αφετέρου με πρόσθετη επιμέλεια και όχι ως πανομοιότυπο. Πέρα από τις συνήθεις παρεμβάσεις μιας επιμέλειας (ενιαίο ύφος και ορθογραφία, αντιπαραβολές, διορθώσεις κλπ), το δεύτερο μας επέτρεψε να αναδιατάξουμε τη ροή της αφήγησης και να προβούμε σε νέο χωρισμό σε κεφάλαια, ώστε τα γεγονότα και τα πορτραίτα αγωνιστών να παρουσιάζονται πιο συνεκτικά. Προσθέσαμε επίσης νέες φωτογραφίες, βιογραφικά για τα πρόσωπα-κλειδιά και σχόλια, προσπαθώντας να διευκολύνουμε το μέσο σημερινό αναγνώστη. Αντίθετα, δεν κάναμε καμιά παρέμβαση στα κείμενα των πηγών (με εξαίρεση ορισμένες συμβολές του Αλέξανδρου που ήταν ενσωματωμένες στο κυρίως κείμενο) και το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα, τα οποία παρατίθενται όπως ακριβώς στην α' έκδοση.

Καλή ανάγνωση....
























Ενισχύστε την έρευνα και τη διάδοση της Ιστορίας της μικρής πατρίδας

Οι τελευταίες αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου