Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Σελίδες Αντιδικτατορικού Αγώνα: Μανώλης Γλέζος, σύλληψη και απελευθέρωση

 Είναι γνωστό και... μνημειώδες το πρωτοσέλιδο της Αυγή της 21ης Απριλίου 1967 όπου από τη μια προαναγγέλει μεγαλειώδη νίκη της ΕΔΑ στις εκλογές και από την άλλη κάνει λόγο για τις συλλήψεις ηγετών της ΚεντροΑριστεράς, του Γλέζου, του Λ. Κύρκου, του Ανδ. Παπανδρέου κλπ


Τέσσερα χρόνια μετά, 30 Απριλίου 1971, ο Σάββας Κωνσταντόπουλος με κύριο άρθρο του στον "Ελεύθερο Κόσμο" εξηγεί γιατί ο Μανώλης Γκέζος είναι ξεχωριστή περίπτωση και, επομένως, πρέπει να απελευθερωθεί και να του δοθεί η άδεια να φύγει στο εξωτερικό. 

Γιατί, εφόσον αφήσαμε να φύγει ο Μίκης Θεοδωράκης, λέει, να μην αφήσουμε και τον Γλέζο; 

Ο οποίος Γλέζος, εκείνη την εποχή είχε πάρει ολιγοήμερη άδεια από την εξορία για να δει την οικογένειά του. 



Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου του ίδιους χρόνου, ο Μανώλης Γλέζος απελευθερώνεται και η είδηση δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα του "Ελευθέρου Κόσμου" της 18ης. Εκεί γίνεται "υπερήφανη" αναφορά στο προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας, στο οποίο ζητείτο η απελευθέρωση του κρατουμένου. 


Δυο μέρες μετά, στις 20/6, σε εσωτερική σελίδα, επανέρχεται για να "θεμελιώσει" εκείνα που ισχυρίζονταν στο άρθρο της 30ης Απριλίου, ότι δηλαδή ο Μ. Γλέζος είναι ξεχωριστή περίπτωση. 

Στο κείμενο αυτό, παρουσιάζεται εκτενώς οι δύο επιστολές του Γλέζου στο εξωτερικό (στο περιοδικό "Κομμουνιστική Επιθεώρηση"- Μάιος 1968 & Απρίλιος 1969) για την κατάσταση που δημιουργείται μετά την διάσπαση του ΚΚΕ του 1968 και το μέλλον της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κινήματος. 






Ενισχύστε την έρευνα και τη διάδοση της Ιστορίας της μικρής πατρίδας

Οι τελευταίες αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου