Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Νεκρολογία για τους τρεις εκτελεσμένους στη Σκάλα Ωρωπού 25 Φεβρουαρίου 1944 Β' έκδοση


"Εκδικητής", εφημερίδα της V Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ Αττικοβοιωτίας-Εύβοιας,  αρ. φύλλου 14, 10 Μαρτίου 1944





Μέσα στο τιτάνιο ιστορικό ξετύλιγμα της ανθρωπότητας, στη γιγάντια προσπάθεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, στη λιονταρίσια επαναστατική ορμή του λαού της Αττικής, στις 25 Φλεβάρη το απόγευμα πέσαν από τα δολοφονικά βόλια των γερμανοτσολιάδων σ' αγώνα ζηλευτό οι Νίκος Καραμιχάλης, Φίλιππας Τσακάλης και Ντίνος Θάνος στη Σκάλα Ωρωπού.

Τα κορμιά τους τα δώσαν -τάμα- στο Μεγάλο, στο Τίμιο, στ' αληθινό θυσιαστήριο του ξεσκλαβωμού του Ελληνικού λαού!

Στο στίβο του αγώνα πήραν κι αυτοί τη θέση της ηρωικής τριάδας στη φάλαγγα των δαφνοστεφανωμένων ημιθέων της ξεσπαθωμένης Αττικοβοιωτίας.

Οι πνοές τους στέκονται ακοίμητες στις σκοπιές που είναι στημένες στις πιο ψηλές κορφές της Πάρνηθας στεφανωμένες με στεφάνια γινομένα από τα λίγα χορτάρια που έχουν μείνει από τη μανία της ερήμωσης των γερμανοτσολιάδων και περιμένουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την πραγματοποίηση των Εαμικών σκοπών, για να δώσουν πρώτοι από κει ψηλά το συναγερμό στο λαό της Αττικοβοιωτίας, για το γιορτασμό της Απελευθέρωσης.

Εάν ο χαμός τους σαΐτεψε βαθιά τις καρδιές των μανάδων τους, των συγγενών τους, ας ακούσουν τη γλυκιά μελωδία του μπάτη του Ευβοϊκού, που σιγανά και απαλά τους θυμίζει την ηρωική στάση και περιφρόνηση που τήρησαν την ώρα της εκτέλεσης μπρος τον θάνατο ζητοκραυγάζοντας «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ», και νάναι περήφανοι, σταματώντας του θρήνους και κοπετούς, διότι γίναν τα σπίτια τους γενιά ηρώων.

Οι ζέφυροι της Πάρνηθας σαλπίζουν στο λαό της Αττικοβοιωτίας τη δόξα των αθανάτων αυτών νεκρών και τον χαιρετίζουν χαρμόσυνα γιατί βγήκαν από τα σπλάχνα του τέτοιοι ημίθεοι που πέσαν στην αγκαλιά του καθήκοντος.

Ο Τυρταίος σας έδωσε τη φλόγα, ο Όμη-...


Σημείωση 1η: Το κείμενο σταματάει μέχρι να βρεθούν και οι επόμενες σελίδες της εφημερίδας.

Σημείωση 2η ώρα 6.00μμ: Ξεχωριστή ηθική ανταμοιβή για την προσπάθεια τούτης της ιστοσελίδας είναι η πληροφόρηση των οικογενειών των αγωνιστών, και ιδιαίτερα των νεκρών, για τη δράση τους. Δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες και μάλιστα με άμεση ανάδραση. Ευχαριστώ την κυρία Α. Καραμιχάλη για την παραχώρηση της φωτογραφίας του θείου της.

Νίκος Καραμιχάλης, Βουρλά 1916 - Σκάλα Ωρωπού 1944
ετών 28 



Ενισχύστε την έρευνα και τη διάδοση της Ιστορίας της μικρής πατρίδας

Οι τελευταίες αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου