Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Το Δράμισι σε αγγλικό χάρτη του 1560




Γιώργος Μιλτ.  Σαλεμής


Ο χάρτης είναι δημοσιευμένος στην τετράτομη ιστορία της Επανάστασης του 1821 του Δημήτρη Φωτιάδη και παριστάνει την Ελλάδα και μέρος της Ανατολίας. Είναι του 1560 και το φιλοτέχνησε ο Άγγλος χαρτογράφος Ράντολφ. 

Εξαιρετικό το ενδιαφέρον του, με κύριο στοιχείο το τι εννοούσαν τότε, τον 16ο αιώνα, οι Άγγλοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι, (προφανώς ο Ράντολφ απευθύνεται σε όλους και απηχεί τις αντιλήψεις τους) Ελλάδα και τι περιελάμβανε αυτή.

Εμείς εδώ εστιάζουμε στην αναφορά στο Δράμισι, τη σημερινή Παραλία Αυλίδος, πράγμα που δείχνει ακόμη μια φορά την από αιώνες παρουσία των Αρβανιτών στα μέρη αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε όλη την Ανατολική Στερεά Ελλάδα αναφέρεται σε τρία τοπωνύμια: τον Μαραθώνα, το Πόρτο Ράφτη και το Δράμισι! 

Σημείωση:Αυτά παθαίνουν όσοι νεωτερίζουν αστόχαστα. Δεν τους άρεσε το "Δράμισι", δεν ξέρανε και ιστορία, και το αλλάξανε. Από "Δράμισι", που κάτι σημαίνει αλλά και με το οποίο διανύουν αιώνες ιστορίας, πάνε στο άχρωμο και κοινότυπο "Παραλία". Αναγκαστικά και για να καταλάβει ο άλλος για ποια "Παραλία" πρόκειται προσθέσανε και το "Αυλίδος". Τώρα που βρίσκουμε το αληθινό όνομα του τόπου, το Δράμισι,  να αναφέρεται στα πέρατα του κόσμου, οι νεώτεροι δεν το καταλαβαίνουν και πρέπει να κάνουμε μετάφραση! Το ίδιο ισχύει και για το Μπράτσι, το Χλεμποτσάρι και όλα τα χωριά και τους τόπους που η νεώτερη ιστορία τους δεν έτυχε του σεβασμού των μεταπολεμικών τοπικών "αρχόντων".



Γενική άποψη του χάρτη



Λεπτομέρεια όπου εμφανίζεται το "Δράμισι"



Λεπτομέρεια με στοιχεία και υπομνήματα του χάρτη



Η επεξήγηση του βιβλίου για τον χάρτη


Λεπτομέρεια με την Κωνσταντινούπολη



Λεπτομέρεια με τα στοιχεία του χαρτογράφου



Ο τίτλος του χάρτη: "Η Ελλάδα και μέρος της Ανατολής"




Οι τελευταίες αναρτήσεις

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αρχειοθήκη ιστολογίου